пшат

Питательные качества и мучнистая структура позволили пшату стать одним из любимых ингредиентов армянских блюд.
Пшат еще известен и как лекарственное растение. Отвары и кисели из пшата являются деликатным и сильным средством от желудочно-кишечных заболеваний. Экстракт из плодов используется при изготовлении лекарств. Водным настоем цветов и отваром листьев поласкают горло при простуде. Масло, настоянное на цветках пшата, помогает при простуде верхних дыхательных путей, ревматизме, укрепляет волосы. Пшат помогает худеть: мякоть пшата сладкая, но при этом низкокалорийная. Настойка свежего пшата используется для лечения тахикардии и аритмии сердца.
Есть такое поверье, что в древние времена был очень трудолюбивый то ли пекарь, то ли мельник, который так стремился прокормить хлебом народ, что выбивался из последних сил. За кропотливый труд и любовь к людям в помощь ему было даровано "хлебное дерево", плоды которого заменяли муку.

Փշատի սննդային արժեքները և փոշոտ կառուցվածքըփշատին թույլ են տալիս, լինել հայկականուտեստների ամենասիրելի բաղադրատոմսերից մեկը: Փշատը նաև որպես բուժիչ հատկություններ ունեցող բույս է հայտնի: Փշատից պատրաստած արգանակները և կիսելները համարվում են հարմար և հզոր միջոցներ լյարդի հիվանդությունների դեմ: Պտուղներից պատրաստված քաղվածքը ոգտագործվում է դեղերի ստեղծման ընթացքում: Ծաղկի ջրով և տերևների արգանակով փափկացնում են կոկորդը մրսածության ժամանակ: Փշատի տերևների վրա գտնվող յուղը օգնում է վերին շնչառական ճանապարհների մրսածության դեպքում և նաև ռեվմատիզմի դեպքում, մազերնել է պնդացնում: Փշատը օգնում է նիհարել: Փշատի պտղամիսը քաղցր է, բայց նաև ցածր կալորիությամբ: Թարմ փաշտի թուրմը օգնում է բուժել տախիկարդիան և սրտի արիթմիան: Մի հավատալիք կա, որին համաձայն վաղնջական ժամանակներում մի շատ աշխատասեր, կամ հացթուխ, կամ ջրաղացի աշխատող կար, որը այնպես էր ուզում ազգը հացով կերակրեր, որ ջանից դուրս էր գալիս: Քրտանաջան աշխատանքի և ժողովուրդի հանդեպ տածած սիրո համար, նրան տրված էր եղել <<հացի ծառ>>, որի արմատները փոխարինում էին ալյուրին:

Комментарии

Популярные сообщения